Leuk weetje:
Gemiddeld slapen we 30 jaar van ons leven!
Waarom slapen we?
Slapen doen we allemaal en elke dag. De een heeft wat meer slaap nodig dan de ander. We slapen om ons lichaam te herstellen van de inspanningen die we overdag hebben geleverd. Door te slapen herstellen we fysiek en mentaal.
Wat als we niet goed slapen?
U kent het vast wel, u wordt ’s ochtends wakker en voelt u net alsof u helemaal niet hebt geslapen, super vervelend…Wanneer uw bed niet goed aan uw lichaam is aangepast kunnen er allerlei verstoringen optreden tijdens de slaap zonder dat u daar iets van merkt tijdens uw nachtrust. Echter kunnen we dit de volgende ochtend maar al te goed merken, wanneer u zich niet fit voelt of bijvoorbeeld weinig informatie opneemt tijdens een belangrijke vergadering.
Welke verstoringen kennen wij?
- Slechte conformiteit tijdens de slaap (bv. slechte aanpassing van de matras op uw lichaam).
U kent het vast wel, een slapende arm. Vaak merken we dit alleen overdag, maar ook ’s nachts kan u een slapende arm hebben. Indien dit tijdens de diepe slaap gebeurd, wordt er een seintje naar de hersenen gestuurd. Dit seintje geeft aan dat we ons moeten omdraaien om de pijn van de slapende arm te verlichten. Op het moment dat u zich vervolgens omdraait, vallen we van de diepe slaap terug in een fase waarin we minder herstellen. De slapende arm ontstaat doordat het matras slecht op uw lichaam is aangepast en kan dus negatieve gevolgen hebben voor uw nachtrust - Een slecht slaapklimaat (Bijvoorbeeld te warm ’s nachts)
Wanneer we het te warm hebben ’s nachts, zullen we ons dekbed van ons afgooien. Doordat we hiervoor moeten bewegen, zullen we van de diepe slaapfase terugvallen in een eerdere fase, waardoor herstel langer duurt.
- Slechte ondersteuning (tussenwervelschijven kunnen te weinig herstellen).
Wanneer een matras ons onvoldoende ondersteuning geeft, zullen de wervels in de wervelkolom niet kunnen herstellen. Tijdens de slaap wordt de druk op de wervelkolom minder. Hierdoor kunnen de tussenwervels vocht opnemen en herstelt je lichaam weer naar de oorspronkelijke houding. Wanneer de wervelkolom niet zijn natuurlijke vorm aan kan nemen, is er een grotere kans op rugklachten. - Verstoring die ontstaat door bovenstaande factoren (conformiteit / slaapklimaat / ondersteuning)
Deze factoren, waarbij we vaak vanuit de diepe slaapfase terug vallen in een minder diepe slaapfase wordt veroorzaakt door onze hersenactiviteit die in de nacht weer actief wordt gemaakt. Deze hersenactiviteiten zorgen voor een handeling, waarbij we onze spieren moeten gebruiken. Onze spieren verbruiken hierbij energie. Dit is precies het omgekeerde van wat we willen bereiken, we willen juist dat we energie krijgen tijdens onze nachtrust.
Wat betekent conformiteit voor u ?
Conformiteit is het aanpassend vermogen van de matras om een optimale drukverdeling/-verlaging te verkrijgen op uw lichaam. Belangrijk voor iedereen, maar extra belangrijk voor mensen met gevoelige gewrichten, spieren of mensen met reumatische klachten.
Wat betekent slaapklimaat voor u ?
Het slaapklimaat is het vermogen van een matras om tijdens de slaap transpiratievocht op te nemen en af te geven aan de omgeving en het vermogen om ons op een zo constant mogelijke temperatuur te houden tijdens de slaap.
Wat betekent ondersteuning voor u?
Ondersteuning is de mate van tegendruk waaraan een slaapsysteem moet voldoen om onze wervelkolom op de juiste manier te ondersteunen.